Myter om yrkesutbildning

Det finns många som har åsikter och synpunkter på vilka gymnasieutbildningar som är bra att välja eller inte välja. Men tänk på att alla inte har koll på fakta. Ta själv reda på vad som är riktigt och vad som inte stämmer om gymnasiets yrkesutbildningar. Här har du några myter kring yrkesutbildningar - kolla vilka du känner igen!

Här kan du läsa mer om myterna kring yrkesutbildningar

”Gymnasievalet avgör din framtid”
Nej, det är bara ett val av grundutbildning

Många tänker att gymnasievalet avgör vad man ska göra resten av livet. Men så är det inte, som tur är. Gymnasievalet är ett val av grundutbildning som du sedan kan bygga vidare på.

Läs mer
”Det är viktigt att hitta en skola där man passar in”
Nej, det viktiga är att följa sitt intresse

Många elever i nian säger att de letar efter tre saker: En skola där man passar in, ett program som har status och ett alternativ som gör att man kan fortsätta att gå i skolan med sina kompisar.

Läs mer
”Välj ett högskoleförberedande program så håller du alla dörrar öppna”
Nja, valfriheten är minst lika stor med ett yrkesprogram

De högskoleförberedande programmen leder i första hand till vidare studier på högskolan – under förutsättning att man har rätt behörighet och tillräckligt goda resultat för att komma in på utbildningarna.

Läs mer
”Du ska inte kasta bort dina betyg på en yrkesutbildning”
Nej, det är aldrig bortkastat att gå en yrkesutbildning

Många föräldrar och elever känner så här: Man måste få ut max av sina betyg från nian, bli nåt, göra karriär och läsa på universitetet.

Läs mer
”På ett yrkesprogram får du ju ingen högskolebehörighet”
Jo, alla kan få högskolebehörighet!

Vilket yrkesprogram du än väljer har du alltid rätt att inom ramen för programmets 2 500 poäng läsa de kurser som gör att du får grundläggande behörighet till högskolan.

Läs mer
”Efter gymnasiet är det svårt att få jobb”
Nej, efter ett yrkesprogram har du oftast lätt att få jobb

Under de närmaste 5–10 åren kommer det att vara stor efterfrågan på arbetskraft inom nästan samtliga av yrkesprogrammens inriktningar, i alla fall enligt Arbetsförmedlingens årliga rapport om arbetsmarknaden.

Läs mer
”Vill du jobba utomlands, ska du ju inte gå ett yrkesprogram”
Jo, efter ett yrkesprogram kan du jobba överallt!

Många människor från andra länder arbetar i Sverige med allt från programmering till byggen. Vi har självklart samma möjligheter att jobba utomlands.

Läs mer
”Yrkesprogrammen passar för dem som inte vill plugga”
Nej, yrkesprogram ställer också krav

Den här fördomen grundas på missuppfattningen att yrkesprogrammen skulle vara kortare, enklare eller inte ha teoretiska kurser. ”Slappa” utbildningar. Men så är det såklart inte. Fråga närmaste elektriker, undersköterska eller bilmekaniker.

Läs mer
”Lärlingsutbildning är till för såna som inte klarar nån annan utbildning”
Nej, tvärtom är lärlingsutbildning krävande

Det här är en fördom som bygger på att många värderar lärlingsutbildning lägre, trots att utbildningen egentligen ställer stora krav på att du har engagemang, självständighet och initiativförmåga.

Läs mer