Yrke

Lastbils- och maskinmekaniker

Mekaniskt och tekniskt yrke som servar, felsöker och reparerar tunga fordon och mobila maskiner.

Lastbils- och maskinmekaniker arbetar med tunga fordon och mobila maskiner. Felsökning, reparation och service är de vanligaste arbetsuppgifterna. Fältservice förekommer, då åker mekanikern ut till kundens fordon för att laga det på plats. Att vara serviceinriktad och kunna kommunicera med kunder är en stor del av arbetet.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna för lastbils- och maskinmekaniker handlar om att serva, felsöka och reparera tunga fordon och mobila maskiner. Fordonsbranschen är teknikintensiv, vilket innebär att nya material, metoder och produkter förändrar arbetet för lastbils- och maskinmekaniker. Kunskaper inom mekanik, elektronik och IT är en förutsättning.

 

De vanligaste uppdragen är service och underhåll. Ibland gör mekanikern en digital felsökning för att leta efter fel. Delar på fordonet plockas isär, rengörs och repareras eller byts ut. Svetsning förekommer i arbetet. När arbetet är utfört kontrollerar mekanikern att felet är åtgärdat genom att testa funktionen.

 

Både lastbils- och maskinmekaniker har kundkontakter, särskilt fältmekaniker. För att spara tid och hålla nere kostnaderna servas de flesta kundernas maskiner på den arbetsplats där de håller till. Det kan handla om att åka ut till ett vägarbetsområde och serva en grävmaskin eller till ett lantbruk och serva en traktor.

 

Fordon och maskiner kan också gå sönder och bli stående. Då behöver fältmekanikern vara beredd på att snabbt utföra reparationer på plats, ibland under svåra trafik- och väderförhållanden. Servicebilen packas med de verktyg, reservdelar och instruktionsböcker som kan behövas. Resorna kan vara långa och det gäller att planera och vara väl förberedd.

 

Lastbilsmekaniker kan också arbeta med så kallat påbyggnadsarbete, vilket innebär att man specialinreder lastbilar.

Förmågor

Förmågor som lastbils- och maskinmekaniker behöver ha eller utveckla

 • Noggrannhet

  Lastbils- och maskinmekaniker bör kontrollera att arbetet är korrekt utfört för att säkerställa att inga misstag begås.

 • Serviceinriktad

  Kundkontakter ingår i arbetet för många mekaniker. Det är viktigt att vara serviceinriktad och kunna kommunicera även i stressiga situationer.

 • Förmåga att vara flexibel

  En fältmekaniker utför reparationer på många olika platser och ibland under svåra förhållanden, det är viktigt att kunna ställa om snabbt och anpassa sig efter förändringar.

 • Självständighet

  En fältmekaniker arbetar oftast ensam vilket kräver förmåga att arbeta självständigt.

 • Problemlösningsförmåga

  Arbetet handlar mycket om felsökning och att lösa olika problem.

Utbildningar

B-körkort är ett krav för att kunna arbeta som lastbils- och maskinmekaniker. C-körkort och CE-körkort kan vara meriterande.

 • Gymnasieutbildning

   

Utbildningsväg

Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.

Gymnasieutbildning

Lastbils- och maskinmekaniker utbildas inom gymnasieskolan på fordons- och transportprogrammet, inriktning lastbil och mobila maskiner. Det kan finnas möjlighet till lärlingsutbildning inom fordons- och transportprogrammet, vilket innebär att upp till halva utbildningen genomförs på en eller flera arbetsplatser. Möjligheterna varierar över landet, kontakta utbildningsanordnare för mer information.

Eftergymnasial utbildning

Vidareutbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Vuxenutbildning

En alternativ utbildningsväg kan vara via en vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning.

Arbetsmarknadsutbildning

En alternativ utbildningsväg kan vara via en arbetsmarknadsutbildning.

Yrkesprogram

Fordons- och transportprogrammet
Fordons- och transportprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med olika fordon. Du får diagnostisera, reparera och ge service till olika fordon.   Har du talang och intresse för reparation och service?Välj då Fordons- och transportprogrammet.Branschen efterfrågar dig!
Läs om utbildningen
Utbildningsplatser

Relaterade lärlingsplatser

Motorcentralen Scania
Läs mer
BilDahlAB
Läs mer
WIST Last och Buss AB
Läs mer

Osäker på vilket yrke som passar dig?

Gör testet på arbetsförmedlingen. Svara på 12 frågor och få förslag på yrket som passar dig och dina intressen.

Gör testet nu!