Yrke

VS-montör och industrirörmontör

Teknisk problemlösare som ser till att fastigheter har fungerande värme- och sanitetssystem.

VS-montörer arbetar med installation, service och underhåll av rör och annan utrustning för värme och sanitet i alla typer av fastigheter. Det kan vara i bostäder, kontor och på sjukhus. Industrirörmontörer arbetar med installation, service och underhåll av processledningar i industrifastigheter. Industrirörmontörer arbetar med grövre rör som kräver mycket svetsning.

Arbetsuppgifter

VS-montören (även kallad rörmokare eller rörmontör) monterar rörledningar och annan utrustning vid ny- och ombyggnation av fastigheter. VS-montören installerar värmepumpar, elpannor, solvärme, varmvattenberedare, element och styr- och reglerutrustning. Utrustning i badrum, så som badkar, toalettstol och handfat, installeras också av VS-montören.

VS-montören arbetar med material som kopparrör och plaströr. VS-montören kapar, bockar och sammanfogar rören samt ansluter dem till den utrustning som installeras. Det sker genom exempelvis svetsning och lödning. Yrket är ett hantverk som har förnyats med ny teknik, datorer används ofta i anläggningarna.

Förutom installationsarbeten kan VS-montören arbeta med service och underhåll av värme- och sanitetsanläggningar. I den yrkesrollen kallas man ofta för servicemontör. Servicemontören åker ut på uppdrag för snabba insatser, exempelvis vid ett vattenläckage eller ett utslaget värmesystem. Felsökningar och åtgärder ingår i arbetet.

Industrirörmontören installerar rörsystem/processledningar som transporterar vätskor och gaser (till exempel fjärrvärme, olja och radioaktiva ämnen) i tillverkningsindustrin. Det är viktigt att kunna grunderna för uppbyggnad, montering och funktion av systemen. Inom industrin har rören större dimensioner och arbetet innehåller mycket svetsning. Industrirörmontören arbetar även med service och underhåll. I arbetet ingår att felsöka, byta ut skadade delar, täta läckor och reparera ledningar.

Ritningsläsning är en del av arbetet för båda yrkesgrupperna.

Förmågor

Förmågor som VS-montörer och industrirörmontörer behöver ha eller utveckla

 • Initiativförmåga

  Förmåga att agera handlingskraftigt i situationer som kräver ett snabbt och översiktligt ingripande.

 • Självständighet

  Förmåga att kunna ta ansvar och arbeta på egen hand.

 • Problemlösningsförmåga

  Förmåga att kunna hantera och övervinna oväntade och besvärliga situationer som kan uppstå i arbetet.

 • Organisationsförmåga

  Förmåga att planera och lägga upp sitt eget arbete.

 • Kreativ förmåga

  Förmåga att tänka kreativt för att hitta de bästa lösningarna.

Utbildningar

B-körkort är ofta ett krav eller en merit vid anställning.

 • Gymnasieutbildning

   

Utbildningsväg

Inom yrkesgruppen krävs utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.

Gymnasieutbildning

Grundutbildning till VS-montör och industrirörmontör finns inom gymnasieskolan på VVS- och fastighetsprogrammet. Efter examen söker man lärlingsanställning (färdigutbildning) i ett företag. Efter cirka två år som lärling gör man ett branschprov för att bli certifierad VS-montör eller industrirörmontör.

Företagsförlagd utbildning

Man kan också utbilda sig som företagslärling, vanligare benämnd som traditionell lärlingsutbildning.

Vuxenutbildning

En alternativ utbildningsväg kan vara via en vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning.

Arbetsmarknadsutbildning

En alternativ utbildningsväg kan vara via en arbetsmarknadsutbildning.

Eftergymnasial utbildning

Utbildning till industrirörtekniker finns även på Yrkeshögskolan och omfattar två år.

Yrkesprogram

VVS- och fastighetsprogrammet
Efter VF ligger vägen öppen till ett fritt yrke som har framtiden för sig. Chanserna till jobb efter utbildningen är goda. Att ha kreativa lösningar på problem ingår i din vardag, och du har därför möjlighet till att få arbeta med både händer och hjärna.  
Läs om utbildningen
Utbildningsplatser

Relaterade lärlingsplatser

Bredin VVS
Sedan starten 1935 har vår verksamhet utvecklats något enormt, från att endast utför rörinstallationer till allt inom fastighet. Idag hjälper vi dig med allt som har med din fastighet att göra. Vi har hantverkarna, produkterna, erfarenheten och kompetensen – allt för att du som kund skall känna dig trygg och bli riktigt nöjd med vårt arbete.
Läs mer
Förslövs Rör
Läs mer
Åstorps Rör
Läs mer

Osäker på vilket yrke som passar dig?

Gör testet på arbetsförmedlingen. Svara på 12 frågor och få förslag på yrket som passar dig och dina intressen.

Gör testet nu!

Aktuella artiklar

Albinssons Rör
Albinssons rör är ett familjeföretag inom VVS. Vi har en fantastisk utställning fullt med inspiration till ert nya badrum och heminredning. Vi arbetar mot privatpersoner, företag, kommuner,...
Läs mer