"Mina föräldrar vill att jag ska läsa vidare. Men jag gillar ju att laga mat. Läsa vidare kan jag göra sedan."
Yrkesprogram

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet passar särskilt dig som är intresserad av att i framtiden jobba inom restaurang, bageri, konditori, catering eller med livsmedel i butik. 

 

Har du talang och intresse för mat och service?
Välj då Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Branschen efterfrågar dig!

Det här programmet passar dig som tycker om att laga mat och är intresserad av hur man producerar och hanterar livsmedel. Restaurang och livsmedelsprogrammet passar dig som vill ha en yrkesförberedande utbildning. Efter utbildningen kan du arbeta inom restaurang- och livsmedelssektorn, till exempel i restaurang, bageri och med färskvaror. 

Du lär dig om restaurang- och livsmedelsbranschens olika delar där man arbetar nära kunderna med hantverksmässiga metoder, både moderna och traditionella. Du lär dig om livsmedelsproduktion, matlagning och servering samt om måltiden som helhet. Du lär dig om hur olika verksamhetsområden inom exempelvis restaurangbranschen kan samverka för att skapa en helhetsupplevelse. Du lär dig även om arbetsmiljö, försäljning, service, hygien och näringslära.Du lär dig dessutom hur man arbetar med ekonomi, planering och organisation samt läser kurser i entreprenörskap och företagande.

Att arbeta inom restaurang och livsmedel innebär att man ofta arbetar nära kunderna, vilket ställer höga krav på kommunikation och service. Du får därför lära dig att bemöta kunder och ge anpassad service. Du får även lära dig om exponering och skyltning av varor.

Eftersom arbetet inom branschen i regel utförs i samarbete mellan olika människor får du lära dig att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörd och kunna arbeta självständigt. Restaurang- och livsmedelsbranschen förändras ständigt vilket betyder att man inom yrket måste kunna vara kreativ och flexibel, något som du får möjlighet att bli bättre på under utbildningen.

Livsmedels- och restaurangbranschen blir mer och mer internationaliserad och du får på utbildningen lära dig om livsmedel och måltider i andra kulturer. Dels för att kunna ge bästa möjliga service till kunderna men också för att du ska kunna få möjligheten att arbeta utomlands. Utbildningen erbjuder därför fördjupade kurser i engelska.

Programmet har tre inriktningar:

Bageri och konditori

Du lär dig om det traditionella och det moderna hantverket inom bageri och konditori för både stor- och småskalig verksamhet

Färskvaror, delikatesser och catering

Du lär dig om måltiden och dess delar, såsom val av råvaror, tillagning, drycker, dukning och uppläggning.

Kök och servering

Du lär dig om matlagning för alla typer av restaurangverksamheter, om servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen.

Exempel på yrken

Efter gymnasiet
  • Bagare
  • Barista
  • Bartender
  • Catering
  • Försäljare, dagligvaror
  • Kock och kockerska
  • Matinformatör
  • Pizzabagare
  • Servitör/servitris
  • Slaktare
  • Säljare - matlagning
Efter yrkeshögskola
  • Arbetsledare, hotell- och restaurang
  • Arbetsledare, storkök
  • Bryggeritekniker
  • Food and Beverage Manager
  • Gastronomisk entreprenör
  • Livsmedelsförädling
  • Mathantverkare
  • Operations Manager Restaurang
  • Restaurangchef
  • Storhushållsföreståndare
Efter högskola
  • Dietist
  • Ekonomiföreståndare
  • Gymnasielärare i yrkesämnen
  • Livsmedelscontroller
  • Mat- och måltidskommunikatör
  • Måltidsekolog
  • Nutritionist
  • Näringsforskare
  • Produktutvecklare inom gastronomi
  • Skolmåltidschef
  • Vin- och dryckesimportör

Inriktningar

Skolor/utbildare

Relaterade lärlingsplatser

Restaurangen
Läs mer
Willys Hede
Livsmedel
Läs mer
Kummin Restaurang & Catering
Läs mer